Translate

lundi 15 octobre 2012

Visite à Buzau du lycée Belar (article en Roumain)

Elevii din Bel Air şi-au luat notiţe pe domeniile viticole de la Săhăteni (galerie foto)


         Au ales România, mărturisind că au avut o oarecare teamă când au ajuns în Buzău, dar după cele două zile petrecute alături de elevii Colegiului „M. Eminescu” s-au declarat încântaţi.
          Un grup de liceeni din Bel Air, Franţa au poposit săptămâna trecută la Buzău cu ocazia unui schimb de experienţă intermediat de Centrul Cultural Francofon Buzău. Elevii provin de la un liceu agricol care deţine hectare întregi de vie şi un castel şi au avut ocazia printre altele să viziteze Domeniile Viticole franco-române de la Săhăteni.
          „Bel Air este o localitate situată la vreo 50 de kilometri de Lyon, celebră pentru vinurile sale. Acest parteneriat realizat şi datorită sprijinului ambasadorului Franţei care a fost de curând la Buzău vine să promoveze valorile localităţii noastre şi implicit pe cele ale regiunii Beaujolais, de unde vin ei. Urmează ca în luna aprilie a anului viitor să le întoarcem vizita în Franţa”,  a declarat Maria Pleşea, directorul Centrului Cultural Francofon Buzău.

          „Produc un vin propriu la nivelul liceului”
       
          După ce anul trecut a vizitat Africa, anul acesta grupul din Bel Air a ales România. În Buzău, elevii au fost cazaţi la familiile elevilor din Colegiul Eminescu şi au participat la diverse activităţi în liceu.
          „Când au fost cazaţi au  avut temeri privind comunicarea, dar au rămas impresionaţi că până şi părinţii elevilor buzoieni au vorbit cu ei în franceză. În ceea ce priveşte activităţile, au luat parte la întâlniri cu directorul Colegiului Eminescu, Dan Dudaş, am stabilit noi comunicări, au descoperit oraşul, am mers în Crâng unde au avut loc demonstraţii de improvizaţie teatrală…”, a mai declarat Maria Pleşea.
          A doua zi grupul francez a mers într-o excursie în judeţ, vizitând Vulcanii Noroioşi, Mănăstirea Ciolanu, Tabăra de Sculptură Măgura şi domeniile viticole Săhăteni.
        „Liceul celor din Bel Air este unul foarte important în domeniul agricol. Au un sediu nou, foarte multe utilaje de practică, un important domeniul viticol de vreo 14 hectare, un castel primit donaţie. Ei produc acolo inclusiv un vin şi au fost încântaţi de vizita la Săhăteni, unde şi-au luat notiţe”, a declarat Maria Pleşea.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire